O nama

Ovdje Radio Vrbovec na srednjem valu od 235 metara, prvi puta se čulo 18. lipnja 1968. godine u eksperimentalnom programu koji se nakon tehničkog prijema počeo redovito emitirati. Odašiljač od 50 W pokrivao je područje tadašnje općine Vrbovec, a radio se mogao čuti u krugu 100 kilometara. Prvi spikeri bili su Miroslav Babić i Milka Prpić, a Dragica Krolo je bila prva spikerica primljena u radni odnos. Poslove glavne urednice obavljala je Štefica Biškupec. Na Radio Vrbovcu bili su angažirani i Mišo Selanec i Bogoljub Lacmanović, novinari vrbovečke Komune koji su izgradili uspješne karijere. Vrijedno je spomenuti kako je Stjepan Blažeković izradio cjelokupnu tehničku opremu za radio (odašiljač, miksetu i ostalo), a ujedno je pratio i doseg čujnosti radija. Program je tehnički uređivao Stjepan Dlaka.

Program je dnevno trajao tri sata, a kasnije je produljen za sat vremena. Na početku dnevnog programa realizirane se kratke vijesti: informacije o otvaranju cesta, radu Skupštine općine, gradnji društvenih domova te praćenje kulturnih zbivanja. Izniman kulturni događaj bio je ponovno osnivanje HKUD-a „Petar Zrinski“ 1969. godine.

Emisija „Za selo“ koju je uređivao Đuro Sever profilirala se u izvrsnu emisiju postavši sinonim kvalitete radijskog programa. Svakako je rado slušana bila i emisija „Iz đačkih klupa“ koja je emitirana nedjeljom, a u programu su realizirane i aktualne sportske teme te glazbene emisije.

Sedamdesetih godina osniva se Informativno-dokumentarni centar Vrbovec čiji je direktor bio Dragan Vicković. U to vrijeme u Hrvatskoj djeluje vrlo mali broj lokalnih radijskih postaja koje su emitirale progam svega nekoliko sati dnevno, uglavnom informativnog sadržaja. Program Radio Vrbovca trajao je četiri sata, a temeljio se na informacijama iz politike, sporta i društvenog života.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća dolazi do osnivanja novih radijskih postaja pa tako Radio Vrbovec dobiva konkurenciju te obogaćuje program uvođenjem novih emisija zabavnog i edukativnog sadržaja.

Devedestih godina značajno se povećava obujam programa koji se emitira 15 sati dnevno, a uvođenjem računalne tehnologije program se emitira  24 sata dnevno. Uz to, stalni angažman vanjskih suradnika jedna je od temeljnih odrednica poslovne politike radija od samih početaka. Suradnici su oduvijek imali važnu ulogu u kreiranju dnevnog programa. Sigurno će i u budućnosti naći svoje mjesto u programu Radio Vrbovca te na taj način dati dopinos stvaranju kvalitetnijih programskih sadržaja.  

Naravno, ne smijemo zaboraviti niti Vrbovečke novine kao svojevrsni dokumentiani trag o događajima koji su obilježili život vrbovečkog kraja. One su dio tradicije još od sredine šezdestih godina i osnivanja lista Komuna čiji su novinari i suradnici dali značajna doprinos novinarstvu grada Vrbovca i njegovu razvoju. Uostalom, na našem je području (u Negovcu) rođena Marija Jurić Zagorka, hrvatska novinarka i spisateljica koja se borila za žensku ravnopravnost pa je i ta povijena činjenica sigurno pridonijela stvaranju vrbovečkog novinarstva.

Radio Vrbovec važan je elektronički medij za područje koncesije koje obuhvaća oko 30.000 stanovnika na frekvenciji 94,5 MHz i u potpunom je vlasništvu Grada Vrbovca. Kako koncesija istječe 2016. godine, nadamo se kvalitetnim promjenama u programu osigurati budućnost radija. Tome će zasigurno pridonijeti i brojne dosadašnje emisije koje su se profilirale kao izvrsni radijski žanrovi, a svakako i novi zanimljivi, edukativni sadržaji koji će pobuditi pozornost slušatelja.

Radio Vrbovec danas prati trendove koje nameću globalizacija i suvremeno doba. Program se u cijelom svijetu može pratiti putem streaminga na našoj mrežnoj stranici, a imamo i profil na društvenoj mreži Facebook.

Opremljenost studija i režije još uvijek zadovoljava tehničke standarde potrebne za obavljanje osnovne djelatnosti. U skladu sa stalnim tehnološkim postignućima, u bliskoj budućnosti bit će potrebna modernizacija postojeće opreme i načina proizvodnje programa. No, za to su potrebna i znatna materijalna sredstva.

Radio Vrbovec ima potencijala postati još konkurentnija radijska postaja koja će programskim sadržajima i dobrim glazbenim odabirom privući slušatelje, ali i vratiti one koji su nas napustili. Sudeći po brojnim upitima i novim promidžbenim porukama, očito je da su oglašivači prepoznali kvalitetne mogućnosti radija. Budućnost će svakako osigurati poslovni partneri kojima ćemo izaći u susret te ostvariti suradnju na obostrano zadovoljstvo. Željeli bismo postati dobar partner u komunikaciji s potrošačima i pridonijeti uspjehu.

Radio Vrbovec – Radio za Vas!

 

Sljedeće vijesti: 9:00

Utorak, 22. 5. 2018., 01:30

Vedro

15.5° C

Vedro

Vlaga: 70%

Vjetar: SI, 1.6 km/h