Naš grad

Vrbovec je grad smješten na istoku Zagrebačke županije. Prema popisu stanovnika iz 2011. godine na administrativnom području grada obitava 14.797 stanovnika, a 4.947 stanovnika u samom gradu.

Vrbovec je gospodarsko, trgovačko, upravno i administrativno središte ovog područja. Prvi pisani trag o njegovu postojanju datira iz 1244. godine. To je dokument kralja Bele IV iz travnja te godine kojim potvrđuje da je kralj Koloman darovao Vrbovec županu Junku. Župan Junk bio je viši službenik Križevačke županije. U to doba cesta iz Križevaca do Zagreba i dalje prema moru prolazi kroz Vrbovec. To je bila Kolomanova cesta koja je imala veliku važnost.

U 16. i 17. stoljeću feudalni mu je gospodar obitelj Zrinski koja brani ovaj kraj od Turaka. U Vrbovcu je 6. lipnja 1621. godine rođen Petar Zrinski, hrvatski ban. Jedno vrijeme vlasnik posjeda je obitelj Erdedy, potom opet dolaze na vlast Zrinski – sve do 18. stoljeća kad vlasnik postaje obitelj Patačić koja 1734. od vladara dobiva sajamske povlastice.

Početkom 20. stoljeća Vrbovec prerasta u gospodarsko i kulturno središte ovog područja. Oko 1900. Markiz de Piennes podignuo je tvornicu sira, a Julio Reigzigner ciglanu. 1928. industrijalac Đuro Predović gradi tvornicu suhomesnate robe, 1939. provedena je elektrifikacija Vrbovca.

Za gospodarski i kulturni razvoj Vrbovca značajno je osnivanje Hrvatske seljačke zadruge 1901., Marvogojske udruge 1913., Hrvatskog pjevačkog društva Petar Zrinski 1912.  te Hrvatskog sokola 1908. godine.

Sjeveroistočno od središta Vrbovca na cesti prema Križevcima smješten je dvorac Lovrečina Grad. Dvorac burne povijesti, današnji je izgled dobio pregradnjom u neobaroknom stilu krajem 19. stoljeća.

Glavni godišnji kulturni događaj u Vrbovcu je turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ koja se održava zadnji vikend u kolovozu.

U Vrbovcu djeluje Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Petar Zrinski“, Pučko otvoreno učilište, Narodna knjižnica, Limena glazba i mažoretkinje, Radio Vrbovec, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbovec s dugom tradicijom, brojne udruge i sportski klubovi.

Životom i radom uz Vrbovec su vezane poznate osobe: Petar Zrinski, hrvatski ban rođen u Vrbovcu, Marija Jurić Zagorka, prva žena novinar rođena u Negovcu nedaleko Vrbovca, Štefa Iskra Kršnjavi, pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica, Krunoslav Kuten, pisac za djecu, Josip Buturac, povjesničar, viši arhivist, Emilij Laszowski, pisac djela „Iz povijesti Vrbovca“, markiz de Piennes, darovatelj mnogih umjetničkih djela Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu, Ljudevit Vukotinović, biolog, Stjepan Pavunić, župnik, voditelj Hrvatskog pjevačkog društva „Petar Zrinski“, Josip Pankretić, pučki tribun, Josip Velebit, profesor, pjesnik i književnik i mnogi drugi.

Danas je grad Vrbovec željeznicom i brzom cestom izvrsno povezan s metropolom, što mu omogućuje dobru razvojnu perspektivu i dolazak novih stanovnika u grad.

Dan grada je 15. lipnja kada se slavi i dan župe, prve osnovne škole i dan obrtnika.

Gradonačelnik grada Vrbovca je Denis Kralj.

  • Vrbovec (1)
  • Vrbovec (2)
  • Vrbovec (3)
  • Vrbovec (4)
  • Vrbovec (5)
  • Vrbovec (6)
  • Vrbovec (7)
  • Vrbovec (8)

Sljedeće vijesti: 9:00

Utorak, 22. 5. 2018., 01:30

Vedro

15.5° C

Vedro

Vlaga: 70%

Vjetar: SI, 1.6 km/h