• Lokalna samouprava

  Mijenjajmo da bi sve ostalo isto

  Ivan Koprić

  Piše:

  Nove izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi?

  U lipnju 2016. bilo je održano savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Savjetovanje je održano premda je bilo jasno da od donošenja toga zakona ne može biti ništa, s obzirom na političke okolnosti, izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vlade a time i Vladi u cjelini, odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora i nove parlamentarne izbore. 

  ...nastavi čitati

 • Čitajući matične knjige...

  Pronađite svoje pretke… (9)

  Damir Crnogaj

  Piše:

  Prezimena u zagradama odnose na udovice koje su se ponovno udale. Uputnici kraj nekih prezimena znače da nisam siguran u ispravan oblik. Kod nekih vjenčanih parova prezimena mladenke i mladoženje su ista, jesu li podudarnosti slučajne, ili se radi o bližem ili daljnjem srodstvu nisam siguran.

  Izvor podataka su matične knjige iz fundusa Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.

  ...nastavi čitati

 • Savjet arhitekta

  Upis građevina u katastar

  Damir Lončarić

  Piše:

  Mnogi su u zabludi ili bi voljeli da je nakon dobivene građevinske dozvole ili legalizacije njihovim brigama kraj, naivno misleći da će netko drugi, odnosno „institucija“ riješiti njihov problem koji se odnosi na upis nekretnine u katastar i u zemljišne knjige.

  Upis građevine je postupak kojim se evidentira građevina u katastru i u zemljišnoj knjizi. Svaki vlasnik izgrađene nekretnine ima zakonsku obvezu evidentirati građevinu u katastru i zemljišnoj knjizi.Građevinu je važno evidentirati u katastru i zemljišnoj knjizi zbog: rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kupnje ili prodaje nekretnine („čisti papiri“), legaliziranja građevina, etažiranja objekata ili hipoteke

  ...nastavi čitati

 • Vremeplov

  Uspješni nogometaš, trener i nogometni djelatnik Augustin Bivec

  Stjepan Zdenko Brezarić

  Piše:

  Jedan od najvećih, ako ne i najveći nogometaš, koji je rođen u Vrbovcu na početku 20. stoljeća, ostao je nepoznat u vrbovečkoj sportskoj i društvenoj javnosti te do sada nije bio zabilježen u objavljenim vrbovečkim sportskim monografijama, feljtonima ili sportskim člancima.

  Prema dostupnim podacima iz matičnih knjiga, Augustin Bivec rođen je u Vrbovcu 30. rujna 1909., kao drugo dijete oca Augusta i majke Zlate Bivec. U svezi njegovih osobnih podataka spomenuto je niz pogrešnih podataka u dosad objavljenim knjigama i na internetskim stranicama, od imena, mjesta rođenja pa do godine smrti. 

  ...nastavi čitati

Sljedeće vijesti: 9:00

Četvrtak, 21. 9. 2017., 02:33

Djelomična naoblaka

10.5° C

Djelomična naoblaka

Vlaga: 90%

Vjetar: SZ, 3.1 km/h