• Lokalna samouprava

  Prisilno na izbore?

  Ivan Koprić

  Piše:

  Prijetnja praznom puškom ili rješavanje stvarnih problema

   

  Svakih par mjeseci pojavi se neka izjava u medijima kojom se zagovara propisivanje obligatornog glasanja na izborima s posljedicom kažnjavanja birača koji na izbore ne bi izašli. Kao i u mnogim drugim pitanjima, takvi proponenti obligatornog glasanja nađu neku zemlju u kojoj je glasanje obavezno pa mašu time kao velikim argumentom.

  ...nastavi čitati

 • Čitajući matične knjige...

  Pronađite svoje pretke… (9)

  Damir Crnogaj

  Piše:

  Prezimena u zagradama odnose na udovice koje su se ponovno udale. Uputnici kraj nekih prezimena znače da nisam siguran u ispravan oblik. Kod nekih vjenčanih parova prezimena mladenke i mladoženje su ista, jesu li podudarnosti slučajne, ili se radi o bližem ili daljnjem srodstvu nisam siguran.

  Izvor podataka su matične knjige iz fundusa Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.

  ...nastavi čitati

 • Savjet arhitekta

  Hidroizolacija balkona kod novogradnjei obnove zgrada (prvi dio)

  Damir Lončarić

  Piše:

  Za sprječavanje opasnosti odvajanja završne obloge od keramičkih pločica i kamena na balkonima i terasama, odlučujuća je pravilna izvedba hidroizolacijskog sustava, koji sprječava prelazak vlage u konstrukciju. Pravilnim izborom materijala i postupaka sprječavamo propadanje materijala koji su sastavni dio konstrukcije s vremenom i posljedično omogućujemo visoku kvalitetu boravka sa znatno nižim troškovima održavanja.

  Na tržištu postoje hidroizolacijski sustavi za terase i balkone kod novogradnji i obnove zgrada, koje i kod ekstremnih uvjeta omogućuje potpunu nepropusnost, odličnu prilagodljivost i trajnost.

  ...nastavi čitati

 • Vremeplov

  Vrbovečki kroničar, kolekcionar i sportsko-društveni radnik Zvonimir Štanfel

  Stjepan Zdenko Brezarić

  Piše:

  Prije dvadeset godina preminuo je vrbovečki društveni kroničar, javni djelatnik, kolekcionar, feljtonist Komune, neimar i promicatelj nogometnog sporta, Zvonimir Štanfel koji je u nasljeđe ostavio bogatu sportsku i društvenu arhivu Vrbovca i okolice. Popularni Zvonko bio je znan po mnogim hobijima kojima je ispunio svoj život od sakupljanja značaka, kartofilije, deltiologije, faleristike, etnološke baštine pa do sportske memorabilije i ornitologije, a koji su postali jednim dijelom i sastavnica vrbovečke svakodnevnice. 

  ...nastavi čitati

Sljedeće vijesti: 9:00

Utorak, 22. 5. 2018., 01:30

Vedro

15.5° C

Vedro

Vlaga: 70%

Vjetar: SI, 1.6 km/h