Vremeplov

Uspješni nogometaš, trener i nogometni djelatnik Augustin Bivec

Stjepan Zdenko Brezarić

Piše:

Jedan od najvećih, ako ne i najveći nogometaš, koji je rođen u Vrbovcu na početku 20. stoljeća, ostao je nepoznat u vrbovečkoj sportskoj i društvenoj javnosti te do sada nije bio zabilježen u objavljenim vrbovečkim sportskim monografijama, feljtonima ili sportskim člancima.

Prema dostupnim podacima iz matičnih knjiga, Augustin Bivec rođen je u Vrbovcu 30. rujna 1909., kao drugo dijete oca Augusta i majke Zlate Bivec. U svezi njegovih osobnih podataka spomenuto je niz pogrešnih podataka u dosad objavljenim knjigama i na internetskim stranicama, od imena, mjesta rođenja pa do godine smrti. 

Augustin Bivec je u svim dosadašnjim publikacijama i internetskim stranicama naveden kao August (na internetskoj stranici enciklopedija.lzmk.hr napisano je pogrešno mjesto rođenja Zagreb i godina njegove smrti 1989.). S druge strane, na internetskoj stranici reprezentacija.rs nije zabilježeno njegovo mjesto rođenja. Njegov otac August rođen je u mjestu Klinča Selo 18. prosinca 1879., a majka Zlata dj. Šurbek u mjestu Kostel, grad Pregrada, 10. veljače 1888. U njihovom braku pored Augustina rođeni su: Zvonimir 1906. u Vrbovcu, a preminuo u Zagrebu 1974., Danica Marta u Vrbovcu 1911. a preminula 1926. te Boris Danijel Dragutin rođen u Zagrebu 1927. gdje je i umro 1989. U kontaktu s brojnim sportašima različitih naraštaja nitko nije imao spoznaja ili informaciju o Augustinu Bivecu, a kako se radi o proteku vremena od više jednog stoljeća od njegovog rođenje niti ne čudi takva neinformiranost. Obzirom da se radi o obitelji Bivec koja se na početku 20. stoljeća preselila u Zagreb te time prekinula sve veze sa zavičajem nije za očekivati da su ostali poznati u vrbovečkom kraju te još uvijek nije otkriven razlog njihovog boravka u Vrbovcu.

Augustin je završio 1929. Državnu trgovačku akademiju u Zagrebu. Do odlaska u mirovinu 1965. radio je na radnom mjestu voditelja računovodstva u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba. Brak je sklopio 17. listopada 1942. u Zagrebu sa suprugom Zdenkom Mirom dj. Miler, rođenom 29. srpnja 1922. u Slavonskom Brodu, koja je preminula 1. svibnja 2001. u Novom Marofu. U braku im je rođena kći Jasna 5. lipnja 1943., koja je umrla 8. ožujka 1978. 

Uspješna nogometna karijera

Kao talentirani mladić, Augustin je počeo 1925. igrati u juniorskom sastavu I. hrvatskog športskog kluba Građanski, ali je zbog jednog promašenog jedanaesterca prešao u juniore zagrebačke Concordije. Potom se registrirao za Hrvatski akademski športski klub HAŠK u kojem je igrao od 1926. do 1929. i sudjelovao u klupskim sportskim uspjesima. Zatim je 1930. nogometnu karijeru nastavio u matičnom klubu Građanskom, u kojem je zbog vrlo dobrih igara bio pozvan u državnu reprezentaciju. Jedinu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 6. kolovoza 1933. u Zagrebu protiv Čehoslovačke koja je završila pobjedom domaćina 2:1. Za vrijeme služenja vojnog roka u Beogradu 1935. nastupao je za BSK i za vojničku reprezentaciju Jugoslavije na Turniru Male antante u Bukureštu. Po povratku sa služenja vojnog roka ponovo je u dresu Građanskog te je zaslužni igrač generacije koja je osvojila 1937. državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije. Pored državnog prvenstva bio je u sastavu Građanskog kada je osvojeno prvo mjesto na Zimskom kupu. Za vrijeme igranja u Građanskom tvorio je poznati tandem s proslavljenim braničem Bernardom Hüglom (1908.-1982.), koji je bio reprezentativac Jugoslavije u 24 navrata od 1934. do 1939., a nakon seniorske ostvario je i uspješnu trenersku karijeru. Biveca je krasila elegancija i brzina, a kako je izvrsno čitao igru i bio hitar dobro je pokrivao teren, pri čemu je uspješno onemogućavao protivnike u prodorima i vješto im oduzimao lopte. Nogometnu karijeru završio je s 30 godina 1939., po jednom izvoru, nakon svađe s predsjednikom Željkom Viktorom Bergerom, jer nije htio potpisati ugovor. Međutim, prema istom tom izvoru(povijest.gnkdinamo.hr/popis-igrača/august-bivec.html), predsjedničku dužnost u Građanskom Željko Viktor Berger je obnašao u dva navrata 1921.-1923. i 1933-1935., pa stoga razlog okončanja Bivecove igračke karijere nije moguće uzeti kao vjerodostojan. Za vrijeme igranja u Građanskom u razdoblju od 1930. do 1938. u modrom dresu purgera sakupio je 73 nastupa u ligaškim prvenstvima, kup utakmicama i europskim natjecanjima.

Uspješno trenersko djelovanje

Nakon završene igračke karijere odlučio se za trenerski poziv kako bi svoje bogato nogometno znanje i iskustvo mogao prenositi na mlađe naraštaje nogometaša. Dakako, da je pri tome imao težak posao stjecanja ugleda i renomea jer je spadao među pionire hrvatskih trenera. U tom razdoblju još je uvijek na hrvatskom području jak utjecaj stranih trenera koji vode renomirane hrvatske nogometne klubove. Bio je jedan od prvih naših trenera koji je radio u bjelovarskom ŠK „Građanski“ postigavši izvanredne rezultate, a u Karlovcu je trenirao „Viktoriju“ prije Drugog svjetskog rata.

Zavod za fizički odgoj u Zagrebu organizirao je dvomjesečni tečaj za nogometne instruktore koji je trajao od 1. ožujka do 1. svibnja 1946. Od prijavljenih 40 kandidata uspješno je sve ispite položilo 27 polaznika među kojima je bio i Augustin Bivec i tako stekao zvanje prvih naših stručnjaka – nogometnih instruktora. Ubrzo potom položio je i sve ispite za nogometnog trenera pa je uz već ranije stečene nogometne vještine i iskustva te uz usvojena teorijska znanja mogao na stručnim i pedagoškim osnovama kvalificirano graditi svoju trenersku karijeru u hrvatskim nogometnim klubovima. Poslije je trenirao „Grafičar“, „Radu Končara“, „Zagreb“, „Lokomotivu“, „Tekstilac“ i „Metalac“ iz Zagreba, „Samobor“, „Radnik“ iz Velike Gorice, „Dolomit“ iz Podsuseda, te „Segestu“ iz Siska. Posebice je ostavio trenerskog traga u NK Samoboru gdje je u ljeto 1946. preuzeo treniranje seniorske momčadi. Pod njegovim stručnim vodstvom Samoborci su postigli zavidne sportske rezultate, a u prvenstvu 1947./48. osvojili su prvo mjesto u Zagrebačkom okrugu i ušli u kvalifikacije za prvenstvo III. zone Hrvatske.

Ugledan sportski djelatnik

Augustin je godinama obavljao odgovorne dužnosti i funkcije u nogometnim organizacijama na hrvatskom i jugoslavenskom nivou. Između ostaloga obnašao je i dužnost predsjednika Udruženja nogometnih trenera Hrvatske od 1971. do 1973. i bio je prvi predsjednik Savjeta nogometnih trenera Hrvatske od 1978. do 1981. Također je bio i član Upravnog odbora Saveza nogometnih trenera Jugoslavije. Za svoje djelovanje više od pola stoljeća u nogometnom sportu, kojemu je posvetio cijeli svoj život, zaokruživši nogometni put od poznatog nogometaša, uspješnog trenera i uglednog sportskog djelatnika, primio je mnoga priznanja. Stekao je status zaslužnog nogometnog radnika Nogometnog saveza Jugoslavije i dobitnik je Zlatne plakete NSJ. Augustin poznatiji kao August Bivec preminuo je u 78. godini života 22. lipnja 1987. u Zagrebu.

 

Literatura i izvori:

Dragutin Hripko, Treneri i trenerske organizacije u Hrvatskoj, Hrvatski nogometni savez 80. obljetnica, Hrvatski nogometni savez, tisak Copygraf, Zagreb, 1992.

Roman Garbier, Slavo Svoboda, Oldrich Žurman, Zlatna knjiga nogometa, RO Prosvjeta Zagreb, tisak Delo Ljubljana, 1983.

Antun Škrtić, H.A.Š.K., 1903-1993, Hrvatski akademski športski klub HAŠK, Zagreb, 1993.

Vlado Šobota, Osam desetljeća NK Samobor, NK Samobor, Edok, Samobor, 2006.

Hrvatski bibliografski leksikon, svezak 1 A-Bi, Jugoslavenski leksikografski zavod, tisak Delo Ljubljana, Zagreb, 1983.

Nogometni leksikon, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zrinski Čakovec, Zagreb, 2004.

25 godina Saveza nogometnih trenera Hrvatske. Zagreb 1977.

enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=49313

https://en.wikipedia.org/wiki/August_Bivec

povijest.gnkdinamo.hr/popis-igrača/august-bivec.html

reprezentacija.rs/index.php/rezultati-pretrage/914 

Sljedeće vijesti: 9:00

Petak, 23. 3. 2018., 00:00

Djelomična naoblaka

-0.4° C

Djelomična naoblaka

Vlaga: 60%

Vjetar: Sjever, 7.7 km/h