Godišnja skupština vinara

Članovi Vrbovečke udruge vinogradara i vinara jučer su održali godišnju skupštinu. Predsjednik Antun Štanfel tom je prigodom podnio izvješće o radu istaknuvši kako je u prošloj godini udruga organizirala tradicionalno Vincekovo, Vinski bal, 14. izložbu vrbovečkog kraja, kušanje mladih vina, izlete i predavanja. 

I u prošloj godini udruga se uključila u projekt županijskog ocjenjivanja vina Zagrebačke županije. Ocijenjeno je 97 uzoraka vina vrbovečkih vinara i njihovih gostiju te dodijeljeno 12 zlatnih, 36 srebrnih, 32 brončane te 6 priznanja, dok je 11 uzoraka odbačeno zbog tehnoloških pogrešaka. Zlatne diplome dobili su Antun Korenika za graševinu koja je ujedno proglašena gradonačelnikovim vinom, Milan Pilplica, Antun Štanfel, Alen Hren i Filip Piplica. Članovi su sa svojim vinima sudjelovali na više izložbi u okolici gdje su osvojili medalje, te se pobratimili sa Udrugom vinogradara i vinara "Bilikum" Križevci. 

Enologinja Marija Koščević izvijestila je kako je u laboratoriju u prošloj godini analizirano ukupno 100 uzoraka vina. U planu rada u ovoj godini istaknuta je rekonstrukcija Vinskog doma, organizacija već tradicionalnih događanja poput Vincekova, ocjenjivanja i izložbe vina, te priprema projekata za prijavu na natječaje za bespovratna sredstva iz EU fondova.

U sklopu skupštine, održana su dva predavanja. O zaštiti vinove loze od bolesti i štetnika govorio inženjer Josip Kiš, dok je o žutici vinove loze govorila inženjerka Tatjana Radiković iz Savjetodavne službe. Nakon skupštine, vinari su druženje nastavili u Vinskom domu na domjenku gdje su imali prilike kušati najbolje ocijenjena mlada vina. Inače, Udruga danas broji 129 članova.   

Sljedeće vijesti: 9:00

Ponedjeljak, 23. 10. 2017., 00:14

Kiša

9.5° C

Kiša

Vlaga: 84%

Vjetar: SSZ, 13.5 km/h